Keyframes in action - slideshow. Also featuring overlay HTML/WebVfx


#1

Hi all,
Just thought I’d share this segment of a slideshow I created featuring some of my snapshots of my neighbourhood.
I used keyframes of size and position to create gentle zoom/pan effects. The opening title is an overlay HTML I did utilising Elusien’s Webvfx framework. (I did have some problems getting this to work - I will begin a thread about this, and how I solved it, when I get a chance). Music track is my own piano composition.

[EDIT - direct link:]
https://streamable.com/q1zom


#2

Very nice, but you can see what is called a “moire effect” on some of the slides, which is that shimmering from animating fine details. I have read that you can reduce this problem by adding a tiny amount of blur or un-sharpening (Sharpen filter, Amount < 50%). It is not clear whether to put this blur/sharpen filter this before or after the Size and Position. I think it goes before, but that does run much slower than placing it after, which will probably soften the result too much.


#3

Thanks Dan. Yes, I can see the Moire effect, especially on the opening slide (Not too obvious to me, but it’s there). No fault of Shotcut’s, I think - in retrospect there’s way too much sharpness on that photo!!

I processed the original in gimp using the sharpness filter and increasing the saturation (A LOT)!. I’ll re-do the processing of the original. Also I’ll experiment with the blurring filter in SC. I was delighted with the smoothness of the movement of the slides. You have done a great job with the keyframes feature, thanks!!


#4

Don’t know why, I can’t see your steamable here…
On the other post, I can see the second one, not the first.


#5

I can’t reach the video in this thread either. If I rightclickopen it: 403 Forbidden


#6

Yup, just a white screen for me too today. Worked before… No idea what’s happening. Any ideas anyone?
Jon


#7

Seems like the link is dead…
Can you give the link alone?


#8

Hey guys, it works (Plays inline) fine for me here.
Streamable might have been down for a short period.


#9

Still white screen for me…


#10

And still a white screen for me. Could be a problem with Streamable.
The direct link is:

https://streamable.com/q1zom

Be interesting to know if it works if the above link is cut and pasted.

Looks like I may have to use another video host site. Can anyone recommend any good ones? Pity about Streamable, it was simple and straightforward .

Steve, what browser are you using?


#11

Working OK on my phone with direct link.

Maybe it’s the forum that “block” streamable now?
But I don’t understand why the second link here is playable…


#12

Same for me … the first one doesn’t work but the second does. Hmmmm… no idea why.


#13

Chrome


#14

Me too. Still doesn’t work for me though. I’ll try another video host for posting videos on here.


#15

It clearly can’t be the host otherwise it would not play for everyone. Perhaps one of your chrome extensions is preventing playback.


#16

It’s playing here as well. Using chrome.


#17

The mystery continues… I have these extensions: AdBlock, Adobe Acrobat, Google Docs Offline, Norton Identity Safe, Norton Security Toolbar, Google Docs, Google sheets. Just disabled them all. Problem continues: I get this:


???

Thanks, sauron, very helpful.


#18

Hi Folks, I just uploaded the same video to VIMEO. Could I ask if this works OK on your screens?

Many thanks!


#19

Works here.


#20

Great, thanks! Works on mine, too.