Export issue exit codes

Good morning everyone,

I have a strange issue with the export feature of shotcut.
First, I’m french so please excuse me for my English.

So I have been used Shotcut for several years and I have never had any problem. Recently, I updated Shotcut with the last version (23.09).

When the export is finished, I have a failed message. In the log, I can see these messages:

[swscaler @ 0000024da12d6c40] deprecated pixel format used, make sure you did set range correctly
Failed with exit code -1073741819
Failed with exit code -1073741819

However, the export video works fine. So I would like to understand what these fail codes means ?

My video source is 1080p / 59,940060 fps (from gopro hero 7 black) and my export parameters are the same (codec libx264).

Thanks in advance.

Best regards

It means the background export crashed for some unknown reason. You can view all of the export-related posts in FAQ but basically you need to find what is causing the problem in this project and remove or change it so it goes away. When the job fails, the Jobs view shows a timecode of approximately where it failed. You can go to this time in the Timeline to look for a possible problem. You can also use the range marker feature to export portions of the timeline to look for the problem or try to export it it pieces to assemble afterwards (workaround).

Thanks for your answer.

I don’t think that the issue come from my videos, because I have never had problem with old version of shotcut (v20 if I remember) with same videos.

I will check the log and I can put it in this post, may be you can see what is the problem.

Hello,

You can see below my last log:

"mlt_repository_init: skip plugin C:\Program Files\Shotcut\lib\mlt/libmltqt.dll
[libx264 @ 000002b8c3087800] using SAR=1/1
[libx264 @ 000002b8c3087800] using cpu capabilities: MMX2 SSE2Fast SSSE3 SSE4.2 AVX FMA3 BMI2 AVX2
[libx264 @ 000002b8c3087800] profile High, level 4.2, 4:2:0, 8-bit
[libx264 @ 000002b8c3087800] 264 - core 164 r3107M a8b68eb - H.264/MPEG-4 AVC codec - Copyleft 2003-2023 - x264, the best H.264/AVC encoder - VideoLAN - options: cabac=1 ref=2 deblock=1:0:0 analyse=0x3:0x113 me=hex subme=6 psy=1 psy_rd=1.00:0.00 mixed_ref=1 me_range=16 chroma_me=1 trellis=1 8x8dct=1 cqm=0 deadzone=21,11 fast_pskip=1 chroma_qp_offset=-2 threads=18 lookahead_threads=3 sliced_threads=0 nr=0 decimate=1 interlaced=0 bluray_compat=0 constrained_intra=0 bframes=3 b_pyramid=2 b_adapt=1 b_bias=0 direct=1 weightb=1 open_gop=0 weightp=1 keyint=300 keyint_min=30 scenecut=40 intra_refresh=0 rc_lookahead=30 rc=crf mbtree=1 crf=18.0 qcomp=0.60 qpmin=0 qpmax=69 qpstep=4 ip_ratio=1.40 aq=1:1.00
[mov,mp4,m4a,3gp,3g2,mj2 @ 000002b8c3164d80] All samples in data stream index:id [4:5] have zero duration, stream set to be discarded by default. Override using AVStream->discard or -discard for ffmpeg command.
[h264 @ 000002b8e14d6700] Reinit context to 1920x1088, pix_fmt: yuvj420p
[mov,mp4,m4a,3gp,3g2,mj2 @ 000002b8e14d7640] All samples in data stream index:id [4:5] have zero duration, stream set to be discarded by default. Override using AVStream->discard or -discard for ffmpeg command.
[h264 @ 000002b8e19eeb00] Reinit context to 1920x1088, pix_fmt: yuvj420p
[mov,mp4,m4a,3gp,3g2,mj2 @ 000002b8e14d8c40] All samples in data stream index:id [4:5] have zero duration, stream set to be discarded by default. Override using AVStream->discard or -discard for ffmpeg command.
[h264 @ 000002b8e14b0940] Reinit context to 1920x1088, pix_fmt: yuvj420p
[producer avformat] audio: total_streams 1 max_stream 1 total_channels 2 max_channels 2
[AVIOContext @ 000002b8c2292380] Statistics: 1485630 bytes read, 4 seeks
[chain avformat-novalidate] D:/Documents Nico/Pêche/2023/éclimont 1410/GH010854.MP4

  • checking VFR: pkt.duration 1001*
    [h264 @ 000002b8e14f8b00] Reinit context to 1920x1088, pix_fmt: yuvj420p
    [swscaler @ 000002b8e1d4c600] deprecated pixel format used, make sure you did set range correctly
    [swscaler @ 000002b882621d40] deprecated pixel format used, make sure you did set range correctly
    [swscaler @ 000002b882506100] deprecated pixel format used, make sure you did set range correctly

    [swscaler @ 000002b880fa1400] deprecated pixel format used, make sure you did set range correctly
    [swscaler @ 000002b88378d0c0] deprecated pixel format used, make sure you did set range correctly
    [mp4 @ 000002b8c27e59c0] Timestamps are unset in a packet for stream 1. This is deprecated and will stop working in the future. Fix your code to set the timestamps properly
    [mp4 @ 000002b8c27e59c0] Encoder did not produce proper pts, making some up.
    [mp4 @ 000002b8c27e59c0] Starting second pass: moving the moov atom to the beginning of the file
    [AVIOContext @ 000002b8feb42700] Statistics: 8304276738 bytes read, 0 seeks
    [libx264 @ 000002b8c3087800] frame I:233 Avg QP:20.85 size:503335
    [libx264 @ 000002b8c3087800] frame P:22222 Avg QP:24.09 size:219799
    [libx264 @ 000002b8c3087800] frame B:45151 Avg QP:27.22 size: 72157
    [libx264 @ 000002b8c3087800] consecutive B-frames: 9.0% 4.6% 4.0% 82.4%
    [libx264 @ 000002b8c3087800] mb I I16…4: 5.0% 54.2% 40.8%
    [libx264 @ 000002b8c3087800] mb P I16…4: 1.9% 11.4% 5.8% P16…4: 38.9% 24.3% 15.7% 0.0% 0.0% skip: 2.0%
    [libx264 @ 000002b8c3087800] mb B I16…4: 1.6% 4.4% 1.7% B16…8: 30.7% 17.6% 5.3% direct:21.6% skip:17.0% L0:48.5% L1:17.9% BI:33.6%
    [libx264 @ 000002b8c3087800] 8x8 transform intra:58.6% inter:35.2%
    [libx264 @ 000002b8c3087800] coded y,uvDC,uvAC intra: 76.0% 63.8% 16.6% inter: 54.9% 24.5% 0.6%
    [libx264 @ 000002b8c3087800] i16 v,h,dc,p: 20% 23% 24% 33%
    [libx264 @ 000002b8c3087800] i8 v,h,dc,ddl,ddr,vr,hd,vl,hu: 12% 23% 27% 5% 6% 5% 9% 4% 10%
    [libx264 @ 000002b8c3087800] i4 v,h,dc,ddl,ddr,vr,hd,vl,hu: 13% 19% 19% 7% 8% 6% 11% 6% 11%
    [libx264 @ 000002b8c3087800] i8c dc,h,v,p: 59% 21% 15% 5%
    [libx264 @ 000002b8c3087800] Weighted P-Frames: Y:12.6% UV:2.8%
    [libx264 @ 000002b8c3087800] ref P L0: 84.3% 15.7%
    [libx264 @ 000002b8c3087800] ref B L0: 97.2% 2.8%
    [libx264 @ 000002b8c3087800] ref B L1: 99.4% 0.6%
    [libx264 @ 000002b8c3087800] kb/s:58584.24
    [aac @ 000002b8c2a39d80] Qavg: 64329.055
    [AVIOContext @ 000002b8c35be880] Statistics: 16608094188 bytes written, 32 seeks, 63377 writeouts

Failed with exit code -1073741819
Failed with exit code -1073741819"

I don’t have any information about my timeline in the log. The issue may be come from yuvj420p ?

I fix the issue with the fail message.

The problem came from a wrong uninstallation.
First, I used control panel from windows to uninstall shortcut leading to my issue.
Now, I uninstall shotcut with the exe in shotcut folder ==> no fail message at the end of export.

thanks

1 Like

This topic was automatically closed after 90 days. New replies are no longer allowed.